Man ska lära av den bästa!

För exakt en vecka sedan var jag på en föreläsning som hölls av Stefan Holm, en av tidernas bästa hödhoppare. Han föreläste om sitt liv fram till OS-guldet 2004 i Aten. Hans med och motgångar, bra och dåliga beslut. Jag satt helt lyrisk och sög åt mig allt han sa. Är någon man ska lyssna på är det ju Stefan Holm. Man är ju säker på att det funkar! Detta lärde jag mig:

"En ny tanke - en ny inställning"
Låter nästan som min "Nya mål, nya framgångar". Det finns alltid något att förbättra, och en förbättring leder till framgång som tar en till en högre nivå. Man måste våga förändra, och inte köra på i samma spår, år efter år.

"Människan är fri att förändras i varje ögonblick"
Vi har en egen vilja och vi styr själva över vårt agerande. Vi väljer den vi är!

"Välj framtid - jobba för den"
Vill man bli bäst i världen måste man bestämma sig för det, och sen göra allt för att det ska bli så. Det går inte att göra något halvdant. Det går heller inte att bestämma sig och sen hoppas att det kommer av sig själv. Man måste kämpa, annars kommer man ingenstans.

"Om man är idrottsman är man det 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 52 dagar om året"
Många tror att när man har tränat två timmar på kvällen är man klar för dagen. Men det är tiden i mellan träningarna som är avgörande. Man måste tänka på att ha rätt vila och att äta rätt för att kroppen ska kunna återhämta sig. Vila är a och o för att lyckas. Vilar man inte tar kroppen inte åt sig träningen utan bryter ner den istället.

"Bry dig inte om saker du inte kan påverka"
Är fuktionären långsam? Var det någon som flyttade på ditt ansatsmärke? Är det någon som skriker lite för högt i publiken? Sådana saker kan man inte påverka, därför ska man bara acceptera det och fokusera på något annat. Annars kommer all energi gå åt till att man bli irriterad och tävlingen kommer gå åt skogen. Det gäller att stänga ute omgivningen och när det väl gäller, när man ska prestera är det full fokus på det man ska göra. Inget ska kunna störa en då.

"Försöker man inte kan man inte lyckas, men gör bara misstagen en gång!"
Våga! Vågar man inte för att man är rädd att misslyckas kan man ju heller inte lyckas. Då blir man varken bättre eller sämre. Vågar man får man också svar på om det fungerar eller inte. Fungerar det bra har man kommit ett steg längre fram, och skulle det bli ett fjasko vet man att man har något att jobba på. Men gör bara misstagen EN gång! Det är inte okej att göra samma misstag om och om igen.

"Var mentalt förberedd på det oförberedda"
Det finns en risk att tidtagningen slutar fungera, eller att någon skadar sig så att tävlingen fördröjs. Om man är mentalt förberedd på det oförberedda klarar man sådana här situationer utmärkt! Det är bara att sätta sig ner och ta det lugnt tills allt är fixat. Hetsar man upp sig förlorar man en massa energi.

"Då är då, nu är nu"
Ibland möter man personer som man aldrig har vunnit över, som har 100 mäktiga titlar på sin meritlista och bara tanken på att vara på samma tävlingarena får en att vilja sjunka igenom jorden. Det är dags att tänka om. Det som har hänt på tidigare tävlingar spelar ingen roll när man väl står på startlinjen. Då är då och nu är nu. Det är bara nu man kan påverka vad som ska hända i framtiden. Man kan inte leva på gamla meriter. De gör inte att man hoppar längre eller springer fortare. De skapar bara en osäkerhet hos motståndarna.

"Gör det lilla extra!"
Extra jobb och slit lönar sig. Den som vill mest och kämpar mest kommer också att lyckas bäst!Stefan och jag


Kommentarer

Kommentera inlägget här!

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Har du någon mailadress? (publiceras ej)

Din blogg eller annan hemsida:

Lämna en kommentar:

Trackback
RSS 2.0